Torsdag d. 27. maj 2021, kl. 19:30

Jacques-Martin Hotteterre - hans fløjtemusik og den franske suite
D. 27. maj glæder "Tidlig musik i Danmark" sig til, i samarbejde med Kildevældskirken på Østerbro i København, at præsentere den første portrætkoncert i rækken af forhåbentligt mange. TMDK ønsker med disse koncerter af sætte fokus på nogle af de mindre spillede franske komponister. Det bliver en unik mulighed både for publikum, men også for os som musikere, for at fordybe os og opleve forskellige facetter af komponistens musikalske udtryk.

I den første koncert vil vi sætte fokus på den franske komponist Jacques-Martin Hotteterre (1674-1763). Hotteterre må regnes som en af de mest betydningsfulde komponister, ikke kun i sin samtid, men også for os i dag. Hans to lærebøger Principes de la flûte (1707) og L’art de préluder sur la flûte travarsiére (1719) betragtes som de tidligste bøger med direkte instruktioner om, hvordan man spiller ikke bare travers, men også blokfløjte og obo. Disse to bøger giver et unikt indblik i alt fra hvordan man holder og spiller på en traversfløjte til hvordan man improviserer mellem to satser.
Hotteterre var ud af en familie af respekterede og innovative instrumentmagere. Særligt Jacques-Martins bedstefar Jean Hotteterre menes at have haft en kæmpe indflydelse på udviklingen af blæseinstrumenter. Han krediteres således som opfinder af oboen. Hotteterrefamilien menes også at have haft indflydelse på, hvordan den cylindriske opbyggede renæssancefløjte, blev videreudviklet til den konisk opbyggede fløjte, vi kender som traversfløjten.  Både traversfløjter og blokfløjter lavet af Hotteterrefamilien har overlevet til i dag og kopieres i vid udstrækning.

Portrætkoncert Hotterre
Mai Kamstrup Mogensen, travers. Kirsten Aage, blokfløjte. Adam Grauman, gambe. Søren Glerup Hansen, cembalo.
50 kr. (medlemmer af Tidlig musik i Danmark: Gratis entre)